Hubneme do plavek aneb stimulace metabolismu
Do léta zbývá už jen několik týdnů, proto je nejvyšší čas se na období plavek připravit. Velmi ceněnou je Aloe vera, která společně se změnou jídelníčku a stravovacích návyků pomůže nastartovat zpomalený metabolismus, který má vliv i na naši hmotnost.
Správně by se mělo ke každému, kdo chce zhubnout, přistupovat individuálně. S úpravou jídelníčku a vhodně zvoleným cvičením poradí specializovaní konzultanti pro výživu a fitness trenéři. Obecně je ale podstatné vyloučit z našeho jídelníčku alkohol, přemíru soli, uzeniny, cukr a sladkosti, a zejména výrobky z bílé pšeničné mouky – chléb, pečivo, nudle, těstoviny aj.
Přednost bychom měli dát neslazeným nápojům a potravinám s nižším glykemickým indexem, aby nedocházelo k velkým výkyvům glykemie a abychom neměli po jídle brzy hlad. Ideální je rozdělit jídlo na pět až šest přiměřených porcí a ryby, maso, zeleninu, rýži či brambory vařit v páře. Místo smažení je zdravější dušení, krátké restování nebo grilování na elektrickém grilu.
Glykemický index
Při výběru vhodných potravin je důležitý zejména pro diabetiky a pro lidi, kteří bojují s nadváhou a obezitou. Tzv. glykemický index potravin (GI) je: „hodnota srovnávající různé potraviny podle vlivu na glykemii po požití ekvivalentního množství sacharidů v nich obsažených.“ (Velký lékařský slovník). Čím vyšší je číslo GI>70, tím rychleji stoupne glykemie (hladina glukózy v krvi), prudce vzroste sekrece inzulinu a následkem toho hladina glukózy zase rychle klesne. Naopak potraviny s nižším GI<55 udržují stálou hladinu glukózy v krvi, to znamená, že nedochází k velkým výkyvům glykemie.
A proč vlastně přibíráme nebo se nám nedaří zhubnout, i když se snažíme jíst zdravě a vyváženě? Víme, že některé sacharidy mají vliv na prudký vzestup glykemie a jiné nikoli. Při konzumaci potravin s vysokým GI, jak už bylo uvedeno, se rychle zvýší vylučování inzulinu, hladina glukózy v krvi se prudce sníží a výsledkem je, že brzy máme hlad, takže sáhneme opět po jídle. Mnohé informace o zdravé stravě, diabetu i tabulku glykemických indexů potravin lze vyhledat na internetu. K potravinám s nižším GI náleží ale např. brokolice, hlávkové saláty, česnek, cibule, paprika, hořká čokoláda 70 %, čočka, amarant aj., vyšší index mají např. výrobky z bílé pšeničné mouky, bílá rýže, cukr (sacharóza), zmrzlina, cukrový meloun, instantní výrobky, pivo a další. Velice podstatná je i tepelná úprava potravin, která GI zvyšuje.
Očista organismu
V prvním týdnu můžeme pročistit naše orgány provádějící detoxikaci, především játra. K očistě těla zvolíme zeleninu, ovoce a bylinky podporující detoxikaci organismu. V dopoledních hodinách si můžeme dopřávat ovocné pokrmy s jogurtem či tvarohem, abychom měli dostatek energie, večer upřednostníme jako oblohu tepelně zpracovanou zeleninu. Do jídelníčku můžeme přidat rybí, krůtí, kuřecí nebo králičí maso, semínka (např. slunečnicová, dýňová, lněná, chia semínka), merlík chilský (guinoa), denně asi hrst vlašských ořechů, které jsou – pokud na ně zrovna netrpíme alergií – velice zdravé. Tělo zbavené nashromážděných toxických látek z nevhodných potravin a životního prostředí bude mít více síly k navýšení fyzické aktivity a stane se odolnějším vůči infekcím. Navíc se zlepší stav kloubů, kůže, vlasů, spaní i zažívání.
Když pak upravený jídelníček s dostatkem potřebných živin a vody doplníme o sport, který podpoří hubnutí (jako je aerobik, běhání, plavání, jízda na kole, tenis, ale i rychlá chůze), za měsíc můžeme mít aspoň o čtyři kilogramy méně. Rozhodně rychlé hubnutí pomocí hladovění nebo jednostranné stravy není zdravé ani efektivní. Naopak jíst se musí pravidelně a dostatečně, abychom netrpěli pocitem hladu. Důležitý je jen pestrý a správný výběr potravin.
A které ovoce, zelenina či bylinky jsou na jaře vhodné k pročištění organismu a stimulaci metabolismu? Například jablka, papája, ananas, citrony, zázvor, brokolice, červená řepa, okurky, sója, chřest, pampeliška, kopřiva, řebříček, libeček nebo třeba artyčok a ostropestřec (které podporují činnost a regeneraci jater). Celoročně lze využít i účinky gelu (bez slupky) z léčivé rostliny aloe vera, která roste za oknem v květináči a dekoruje náš byt, nemá však až takový účinek jako kvalitně zpracovaná rostlina z plantáží.