Příroda
Bylinková zahrádka
Každý balkon a větší terasu lze proměnit v malou oázu zeleně. Někdy postačí i parapet za oknem, kde se vejdou dva tři truhlíky s dekorativními kytičkami či nejpoužívanějšími bylinkami.
V hobby marketech a zahradnických centrech nám poradí, které rostlinky lze vysazovat společně, jak je pěstovat, další informace najdeme v mnoha časopisech, knihách či na internetu. Časem zjistíme, kterým bylinkám se u nás daří a co máme nejraději. Je radost vařit z čerstvých potravin, a dvojnásobná, když si něco vypěstujeme sami. Navíc bylinky jsou plné vitaminů a minerálů, takže uděláme něco také pro své zdraví.
S čerstvými bylinkami můžeme experimentovat a zkoušet různé kombinace, pokrm tak pokaždé bude chutnat jinak. Do některých jídel je vhodné přidat celou nať či svazek rostlinek, který po uvaření vyndáme. Více aromatických látek se uvolní sekáním nebo rozdrcením ve hmoždíři. Máme-li bohatou úrodu, můžeme bylinky usušit a uschovat v dobře uzavřené nádobě, naložit v rostlinném oleji nebo je zmrazit.
Pusťme se do toho!
Petržel
Petržel kadeřavá je dvouletá bylina. Obsahuje látky s močopudnými účinky, je bohatým zdrojem vitaminu C a A, dále obsahuje vitamin E, vitaminy ze skupiny B a minerální látky železo, vápník, hořčík a další. Používá se na závěr vaření do polévek, salátů, pomazánek, nádivek, výborně ochutí vařené brambory nebo tatarák z tuňáka.
Pažitka
Pažitka je vytrvalá cibulovina, kterou je nutné pravidelně zalévat. Je zdrojem vitaminů C, B1, B2, karotenu, vápníku, sodíku, draslíku, železa aj. Podobně jako petrželka se používá do salátů, polévek, omáček, pomazánek z tvarohu a sýrů, chutná i na chlebu s máslem.
Rozmarýn
Stálezelený vytrvalý keřík s listy podobnými jehličí je velice aromatický s vůní a chutí kafru. Obsažené látky mají antioxidační a antimikrobiální účinky. Působí močopudně, podporuje činnost střevního traktu a zmírňuje nervové vyčerpání. Hodí se k pečení i grilování masových pokrmů (z jehněčího, telecího, drůbežího, vepřového masa), k rybám, opékaným bramborům nebo k ochucení olejů.
Majoránka
Ačkoli jde o vytrvalou rostlinu, často zimu nepřečká a musí se vysadit znovu. Čerstvá majoránka má méně výraznou vůni i chuť než koření. Hodí se do salátů, polévek, omáček ke špagetám, k rybám i sýrům. Má uklidňující účinky, pomáhá lepšímu trávení a při nachlazení.
Tymián
Existuje několik odrůd této trvalky. Některé voní po citronu a hodí se k rybám. Tymián se přidává do nádivek a paštik, zeleninových jídel, dodá chuť pečeným, dušeným i grilovaným pokrmům z drůbežího, vepřového, hovězího i skopového masa, vylepší také chuť omáček. Má antioxidační, antiseptické a antimikrobiální účinky, pomáhá při suchém kašli a škrábání v krku.
Koriandr
Vůni a chuti této exotické letničky, která je hojně užívána v asijské a latinskoamerické kuchyni, musíte přijít na chuť. Obsahuje vitaminy A, B1, B2, C a další látky, které mají antioxidační a antibakteriální účinky. Pomáhá při žaludečních potížích a průjmových onemocněních. Silně aromatická rostlina se přidává do polévek, omáček, kari pasty, do masových, ale i sladkých pokrmů.
Oregano
Dobromysl obecná je vytrvalá rostlinka, která je lehce zaměnitelná s majoránkou. Používá se k ochucení pizzy, rajčatové omáčky ke špagetám, luštěninových jídel, hodí se do mletého masa, ke grilování masa i zeleniny. Obsažené silice zlepšují vykašlávání a zvyšují odolnost organismu.
Šalvěj
Aromatická rostlina se musí chránit před mrazem. Látky v listech mají antioxidační, antimikrobiální a dezinfekční účinky. Pomáhá při bolesti v krku, nadměrném pocení a zažívacích potížích. Přidává se k tučnějšímu vepřovému, kachnímu a jehněčímu masu kvůli lepšímu trávení. Používá se do omáček, nádivek, na ryby, k přípravě čaje, dle odrůdy také k ochucení dortů.
Meduňka
Je to trvalka vonící po citrusových plodech. Má uklidňující účinky, pomáhá při nespavosti a zažívacích potížích. Používá se do nápojů, nádivek, sladkých dezertů a zeleninových i ovocných salátů, výborně ochutí také ryby.
Bazalka
Tato jednoletá bylina vyžaduje ochranu před žhavým sluncem i chladem. Obsahuje látky, které působí antidepresivně, zlepšují činnost ledvin, zvyšují žaludeční činnost a podporují trávení. Hodí se do zeleninových salátů, do polévek a omáček s rajčatovým základem, na ryby a mořské plody, k dušenému masu, připravuje se z ní bazalkové pesto.
Máta
Záleží na odrůdě, ale nejvýraznější mentolovou příchuť má máta peprná. Tato trvalka se snadno rozrůstá, proto vyžaduje samostatný truhlík. Přidává se hlavně k sladkým pokrmům, do ovocných salátů a nápojů. Tlumí křeče v břiše, uklidňuje nervy a podporuje zažívání. Příjemně provoní dech.
Řeřicha
Řeřicha je velmi nenáročná, jemně pikantní naťová zelenina, kterou lze vypěstovat za pár dnů i na zvlhčené vatě. Podporuje trávení a působí močopudně. Obsahuje vitamin C, B1, kyselinu listovou, síru, vápník, železo, jod aj. Má podobné využití v kuchyni jako pažitka.