Živiny
Jak nasytit tělo nenasycenými tuky
I když s množstvím tuků přijímaných v potravě často přeháníme, bez nich to také nejde. Tělo je potřebuje. Zatímco ale některé tuky jsou neškodné, jiné se podílejí na zvyšování cholesterolu a vzniku obezity.
Tuky jsou bohatým zdrojem energie, účastní se řady životně důležitých procesů, navíc napomáhají vstřebávání a využití vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Spolu s bílkovinami a sacharidy patří k základním živinám nezbytným pro růst a obnovu tkání a orgánů.
Dle původu je rozdělujeme na rostlinné a živočišné, ale z hlediska zdraví nás zajímají nasycené, nenasycené a trans mastné kyseliny v nich obsažené. Pro lidský organismus jsou nejvhodnější nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6 (např. kyselina dokosahexaenová – DHA, kyselina eikosapentaneová – EPA, kyselina alfa-linolenová – ALA, kyselina gama-linolenová – GLA, kyselina linolová - CLA), z nichž některé jsou tzv. esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vytvořit samo. Při jejich nedostatku v potravě se mohou projevit například poruchy paměti, vidění, kožní nemoci (ekzémy, lupénka), poruchy růstu u dětí aj.
Nenasycené mastné kyseliny
- obsahují především rostlinné tuky
- zdrojem jsou chia semínka, lněná semínka a lněný olej, vlašské ořechy, avokádo, olivy, olivový, řepkový, slunečnicový či sojový olej aj.
- v živočišních tucích se takřka nevyskytují, s výjimkou rybího tuku
- omega-6 mastné kyseliny se získávají z potravy v dostatečném množství (někdy až nadbytečném, čímž mohou podporovat vznik zánětu v těle); naopak omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a jejich příjem je nedostačující (výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin je třeba tuňák, makrela, sleď, losos, uhoř nebo také pstruh)
Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Kyselina alfa-linolenová (ALA) pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi. Nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce. Nenasycené tuky příznivě ovlivňují také mozek a zkoumá se také jejich vliv na imunitní systém. Kyselina dokosahexaenová (DHA) napomáhá udržet normální činnost mozku i zraku, proto by neměla chybět v potravě od útlého věku. Později může mít vliv na zpomalení stárnutí mozku, které se projevuje zhoršením myšlení a paměti, nebo vznikem různých forem demence (např. Alzheimerovy choroby).
V zemích, kde se konzumuje méně živočišních tuků a více ryb i olivového oleje (tzv. středomořská kuchyně), mají nižší počet lidí s kardiovaskulárním onemocněním než u nás. Přestože se naše stravovací návyky díky propagaci zdravého životního stylu pomalu mění, pořád patříme k státům s vyšší úmrtností na srdečně-cévní nemoci, na jejichž vzniku se značně podílí nevhodná strava.
Nasycené mastné kyseliny
- vyskytují se v živočišních i rostlinných tucích
- zdrojem jsou mléčné tuky, maso, sádlo, palmový olej, kokosový tuk, kakaové máslo aj.
- vyšší příjem nasycených tuků vede ke zvýšení celkového a LDL cholesterolu v krvi, tím se zvyšuje i riziko kardiovaskulárních onemocnění
- větší množství tuků nedokáže tělo spotřebovat a tuk ukládá, hrozí tím nadváha a obezita
Nasycené mastné kyseliny (označované jako SAFA) se nacházejí v malém i větším množství v různých potravinách, které nemůžeme z jídelníčku zcela vyloučit. Tyto produkty totiž obsahují jiné důležité živiny (bílkoviny, sacharidy, minerály, vitaminy). V lidském organismu se navíc nasycené mastné kyseliny nechovají stejně; některé jsou lehce stravitelné (např. mléčné tuky), jiné hůře.
Tuky by měly tvořit přibližně 30 až 35 procent celkového denního energetického příjmu z potravy (asi 60 až 90 g tuku), z toho tuky nasycené maximálně 10 procent. Vzhledem k ubývání těžkých manuálních prací doma i na pracovišti je vhodné hlídat množství tuků (hlavně jaké tuky jíme) a nepřekračovat ani doporučený kalorický příjem na den, aby se předešlo zdravotním komplikacím způsobených případnou obezitou.
Trans mastné kyseliny
- vznikají přirozeně činností mikroorganismů v zažívacím traktu přežvýkavců - menší množství TFA obsahuje například mléčný tuk i červené maso
- uměle se vytvářejí při průmyslovém ztužování nenasycených olejů (tzv. proces hydrogenace) – levné margaríny a produkty z nich vyrobené (trvanlivé pečivo, sušenky, oplatky, čokoládové pochoutky a další)
- vznikají také zahříváním rostlinných olejů na vysokou teplotu při smažení, pečení a fritování
Trans mastné kyseliny (označované jako TFA) jsou sice nenasycené mastné kyseliny, mají ale negativní účinek na zdraví. Zvýšený příjem TFA zvedá hladinu škodlivého LDL cholesterolu a snižuje HDL cholesterol, představuje tedy rizikový faktor pro srdečně-cévní systém. Diskutuje se také o vlivu TFA na vznik rakoviny a cukrovky 2. typu. Obsah trans nenasycených mastných kyselin ve stravě by proto neměl překročit 1 % celkového denního energetického příjmu.
Výrobci postupně přecházejí nebo již přešli na jiné technologické postupy a množství TFA v produktech se snižuje. Přesto je dobré sledovat na obalu výrobku výživové hodnoty a vybírat produkty s velmi malým či lépe žádným množstvím trans mastných kyselin. Velice podstatné je také hlídat, zda se olej, který používáte k fritování, pečení či smažení, hodí k tepelné úpravě potravin při vyšších teplotách. K tomuto účelu je lepší používat speciální fritovací oleje a tuky s nasycenými kyselinami, například sádlo, které má vyšší kouřový bod a snese i delší (nezdravé) smažení. Ideální pro studenou kuchyni je nerafinovaný, extra panenský olivový olej, vynikající na pečení a smažení je rýžový olej, který snese teplotu až 250 °C.